Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
23.12.2008, David Kužel, článek
Vánoce již klepou na dveře a možná právě vy váháte, zda někomu blízkému nadělit pod stromeček kompaktní fotoaparát nebo raději nějaké univerzálnější zařízení, kterým fotomobil bezesporu je. Jak jsou na tom současné fotomobily v porovnání se základními kompakty? Nejedná se v případě fotomobilu o přílišný kompromis, co se týče kvality výstupu a ovládání?
wohoo | 27.12.200821:39
3,2MP s autofocusem a xenonovym bleskem na moje foceni bohate postacuje ...fotim obcas a rad, hlavne blbustky, momentky, zajimavy veci a fotky na pamatku, ale nekdy taky jizdni rady, ordinacni hodiny u doktora, ruzny informacni vyvesky a kdyz nemuzu jinak, tak si ­"ofotim­" neco primo z monitoru pocitace ...proste tak, abych ty informace mel porad u sebe ...nedovedu si predstavit, ze bych s sebou navic tahal digital a mel jen dalsi starost v hlave ...na moje foceni ho rozhodne nepotrebuju ...dovolena? jedine s mobilem ...a ze jsou fotky nejak horsi? s sumem? nevyvazeny? heh, za prvy ­- ja ten rozdil nepoznam a za druhy ­- chci pamatku a ne profi fotku ...malo megapixelu? hmm, rozliseni 2048*1536 je malo? kamarad porizuje fotky do novin casto i ze svyho 1,3MP SE a nikdo to nepozna ...uz vubec nemam potrebu fotky tisknout a v dnesni digitalizovanej dobe to povazuju u lidi jako ja uz za tezkou zbytecnost, protoze pocitac maji uz skoro vsichni, flash pamet je skladnejsi a je s tim min prace nez s balikem fotek ...a kdyz ma clovek sirokouhlou televizi, na ktery si je muze promitnout, tak jeste lip ...hlavne pokud clovek hur vidi, tak velka televize je pozehnanim oproti fotce 9*13­(nebo jaky ma rozmery­) ...kdyz lidem ukazuju fotky z dovolenych, tak mi neveri, ze sem je nafotil tim mobilem, co mi prave lezi u notebooku ...hodne lidi si mysli, ze mobil dokaze porad udelat maximalne VGA fotku :­)­) proste fotomobil je pro mne vec absolutne perfektni a troufam si uz rict i nepostradatelna
Odpovědět0  0
wohoo | 27.12.200821:44
a az telefon doslouzi? no, pokud pak budou digitaly umet volat, psat SMS, odesilat MMS, budou mit kalendar se zapisnikem, budik, javu, internetovej prohlizec, MP3­/MP4 prehravac s radiem a budou mit ­"mobilni­" rozmery, tak proc ne ...zatim ale jednoznacne vedou fotomobily
Odpovědět0  0
Cyber-shot | 30.12.200812:16
Co to meleš za sračky?
Mobil se možná přiblíží kvalitě kompaktů, ale nikdy nebude stejně kvalitní !!
Jsi holt kreten.
Odpovědět0  0
Petr Stránský (13) | 30.12.200812:59
Podle čeho soudíte, že je wohoo kretén? Každý máme přeci jiné požadavky a pokud někomu stačí kvalita a navíc oceňuje jiné funkce ­(focení jen jako doplňková funkce­), kterou mu poskytují fotomobily, nikdy klasický digitál potřebovat nebude a ani si ho nikdy nekoupí.
Odpovědět0  0
Busy | 30.12.200814:35
Mozno by okrem mobilov, ktore budu mat fotak vzdy len ako doplnkovu funkciu, stalo za to vyrabat aj fotaky, ktore by mali ako doplnovu funkciu telefonovanie. Dnes uz fotaky bezne maju wifi, gps, mp3, tak preco nie aj gsm ? Chcem tym povedat to, ze kvalita fotografie velmi zavisi od kvality fotoaparatu, kdezto to, ci sa niekomu dovolam a porozpravam, az tak velmi od kvality pristroja ­(reprak, zosilnovac, mikrofon...­) nezavisi. Preto by mozno bolo lepsie mat fotenie ako hlavnu funkciu ­(a na tuto hlavnu funkciu pristroj optimalizovat­), a telefonovanie len ako podruznu. A vobec by mi nevadilo vsade so sebou tahat nejaky pristroj velkosti ­(napr.­) fotaku Lumix DMC­-TZ5, pokial to bude robit kvalitne fotky ­(no, TZ5 az tak kvalitne nerobi, ale stacilo by­) a zaroven by sa z toho dalo telefonovat.

Odpovědět0  0
Phoenixcqcq | 31.12.200810:06
To co říkáš jer fajn, ale má to jeden háček a to jsou rozměry. Většina lidí preferuje právě rozměr přístroje. Kor, když ho berou pořád sebou. Myslím, že všechny dosavadní příspěvky v diskusi pouze hájí názor autora příspěvku. Ale celé je to jen a jen o prioritách. přesně, jak naznačil autor článku. Fotomobil má foťák jako bonus. Primární je telefonování, SMS, budík, hodiny. Netvrdím, že fotí špatně. Ale kompakty jsou kvalitou stále někde jinde. Proto se, alespoň prozatím, nedá tvrdit, že by se mobily a kompakty nějak výrazně vytlačovaly z trhu. Někomu vyhovuje to, někomu ono. Pro mě je priorita kvalita snímku a nevadí mi že se tahám s větším foťákem. Ale mít foťák v mobilu je i tak výhoda. Ale nemusí to být nejdražší model. Radši ušetřím na mobilu a větší sumu dám do foťáku. Někdo jiný má zase jiné priority...
Odpovědět0  0
Peter Spišák | 10.4.200913:03
Kretén si akurát tak ty :­). Ja si radšej tiež kúpim mobil s foťákom ako mobil + kompakt. Myslím si, že na bežné fotenie momentiek, nejakých pamiatok a dovoleniek si určite každý vystačí s foťákom v mobile ­/samozrejme aspoň 3.2mpxl­/. Nemám záujem tie fotky nikde vystavovať, maximálne si vytlačím nejakú super fotku s priateľkou, ale ináč ich hodím iba na facebook, poprípade niekomu pošlem emailom a to je všetko.
Odpovědět0  0
kultus | 26.4.200912:02
presne tak kdo moc nefoti a neni na dovolene 300 dni v roce nebo nefoti polo­/profesionalne staci mu kvalitni fotomobil zkuste se podivat na fotky porizene samsungem i8510 jiz po zmenseni na 4MPx pri dobrem foceni mate problem fotky rozeznat od beznych digitalu...nikdy jsem se o digitaly nezajimal ale dneska jsem vybiral levny fotak pro kolegyni ­(canon Powershot A590 nebo A720 iS­) a kdyz jsem videl srovnavaci fotky roznych fotaku tak jsem byl az zdesen jake vady a v jake mire byli u jednotlivych fotaku ­(neostrosti v rozich, hodne sumu i pri dobrych svetelnych podminkach, artefakty z komprese, vyrazna chrom. aberace, slita trava...­) a tohle me jenom utvrdilo v tom ze fotomobily uz nejsou jen do poctu a doufam ze do dvou let az se ustali to megapixelove silenstvi uz nebude nikdo pochybovat...
Odpovědět0  0
Filcka (574) | 27.4.200911:18
Moje řeč, nenapsal bych to lépe... :)
Odpovědět0  0
www.photomistr.com | 23.12.200811:00
Nevim, jak je to u nejlepsich fotomobilu, ale u tech normalich bych videl jeste problem s rychlosti­/ odezvou na zmacknuti spouste... dlouha prodleva a vysoky sum je prakticky znemoznuje pouzivat v situacich, kde vetsina mladych lidi foti ­- v hospodach, na diskotekach, v klubech... coz je i problem levnych digitalu. Nez nekoho vyfotite, tak je k vam zady... takze momentky jako hlavni zamereni fotomobilu ano, ale opravdu pouze venku na slunci a fotografovany se nesmi moc hybat ;o)
Odpovědět0  0
Petr Stránský (13) | 23.12.200818:56
Ano, souhlas :­) Nedávno jsem si pořídil HP iPAQ 914c a ten je přesně takový, jak popisujete. Fotky fotí poměrně dobré, bohužel ale pouze za denního světla. Když je jen trošku tma, fotit skoro nejde. Nebo tedy jde, ale s velmi mizerným výsledkem. Odezva na stisk spouště je také hodně špatná. Máte někdo podobné zkušenosti?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.